ABOUT OWSUM

"Wat gebeurt er als je een leegstaand winkelpand beschikbaar stelt aan een aantal kunstzinnige fanatiekelingen met een vage of minder vage connectie met het Groningse Vera? Precies, ze hangen het vol met hun eigen werk. Collages, schilderijen, zeefdrukken, posters voor Vera-concerten…. Ze doen waar ze zin in hebben. Zo hebben ze Vincent Koreman (die je onder andere mag kennen van de Travoltas en House of Destructo - een stortvloed aan experimentele muziekprojecten en als man achter de schermen bij talloze muziekopnames en het Tilburgse Incubate) uitgenodigd om zijn beeldend werk te exposeren. Aanstaande zaterdagavond is de officiële opening."  

Bron: Viceland magazine.


Zo begon Owsum in 2008 aan haar eerste expositie in de Gelkingestraat in Groningen. Er zouden nog vele events volgen. Owsum, een noordelijke verbastering van het amerikaanse woord Awesome, organiseert exposities, concerten, muziekavonden en andere evenementen waarbij de interactie tussen muziek, beeld en publiek leidend is. De vijf samenzweerders werken vanuit diverse disciplines, gedreven door de liefde voor beeld en geluid. In de zomer van 2010 maakte het collectief indruk met het multidisciplinaire muziek evenement Scenery in het Grand Theatre in Groningen; een crossmediaal project onder toeziend oog van Lowlands huisontwerper Peter te Bos waarin live muziek en beeldende kunst elkaar ontmoeten en versterken. 

Owsum heeft een sterke binding met de beeldende kant van de hedendaagse internationale underground popcultuur en ziet het als uitdaging deze interessante en onderbelichte subculturen te laten zien en horen in haar programmering. Zo zijn er onder andere samenwerkingsverbanden aangegaan met Cultuurcentrum Vera in Groningen, Grand Theatre Groningen, De Popacademie Leeuwarden, Galerie NP3, Onafhankelijk cultureel centrum Occii in Amsterdam, Incubate festival in Tilburg, Subbacultcha Magazine, Vice magazine, Galerie Bis Aufs Messer in Berlijn en het CBK in Groningen. Owsum bestaat momenteel uit Paul van de Werf, Robert Minnaard, Bert ScholtenGijs Deddens en Rik Mohlmann.


Kunstenaarscollectief Owsum

Owsum is een onafhankelijk platform en kunstenaarscollectief van vijf gelijkgestemden. Er wordt projectmatig samengewerkt om op intuïtieve wijze tot nieuwe dingen te komen. Owsum organiseert exposities, concerten, muziekavonden en andere evenementen waarbij de interactie tussen muziek, beeld en publiek leidend is. De locaties zijn divers en altijd van tijdelijke aard.