BIBLIONET GRONINGEN

Biblionet Groningen is het netwerk van fysieke en virtuele bibliotheken in stad en provincie Groningen waar alle inwoners terechtkunnen voor lezen, luisteren en kijken, lenen, kennis en cultuur.
Dit netwerk staat ook ten dienste van onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden die informatie beschikbaar hebben voor respectievelijk leerlingen en docenten, cliënten en burgers en die de behoefte hebben deze informatie geordend en ontsloten aan te bieden. Gemeenten moeten de broekriem aanhalen. Ook op de Bibliotheek wordt flink gekort. De Groningse bibliotheken kennen vanouds de karakteristieken 'van iedereen, en dichtbij'.
 
 
Hoe kunnen Biblionet Groningen en de overheid er sámen voor zorgen dat de Bibliotheek op een eigentijdse manier van en voor iedereen blijft? Hoe dichtbij kunnen we blijven, zowel met vestigingen als met andere vormen van bibliotheekwerk? De Bibliotheek is een belangrijke en bovendien duurzame voorziening voor heel veel Groningers. Om in tijden van bezuinigingen een laagdrempelige en maatschappelijk relevante instelling te kunnen blijven, moeten eerlijke en krachtige keuzes worden gemaakt. Biblionet Groningen kiest daarbij voor kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om het aantal bibliotheekvestigingen. We kiezen voor het Gronings bibliotheekconcept, voor de digitale bibliotheek én voor de educatieve kernfunctie van de Bibliotheek.

bibliotheekconcept

Biblionet Groningen heeft een bibliotheekconcept voor de fysieke vestigingen ontwikkeld. Inrichting en in store communicatie; processen, personeel en organisatie; collectie, assortiment en service: het is allemaal onder de loep genomen en aangepast aan de wensen en eisen van de moderne bibliotheekgebruiker. We passen hierbij kennis en ervaring uit de retailmarketing toe om onze doelstellingen op het gebied van meer leden en meer uitleningen te realiseren. Samen met branding- en desingbureau SVT is een 2D- en 3D-concept ontworpen dat voor het eerst te zien was in Bibliotheek Haren. Met Van Keulen Interieurbouw / Biebsystemen zijn 2 nieuwe kastensystemen ontwikkeld. Een stijlvol en flexibel systeem voor jongeren en volwassenen, en voor kinderen een speels blokkensysteem.
 
In totaal zijn er nu 11 Groningse bibliotheekvestigingen die werken volgens het bibliotheekconcept: Bibliotheek Bedum, Grootegast, Haren, Leens, Loppersum, Middelstum, Midwolda, Musselkanaal, Oude Pekela, Stadskanaal en Ter Apel. Ook de andere vestigingen zullen het bibliotheekconcept de komende jaren implementeren. Het bibliotheekconcept dat we hebben ontwikkeld, is overgedragen aan de Bibliotheek Nederland. Deze landelijke formuleorganisatie rolt het bibliotheekconcept uit in de rest van Nederland. Het Gronings bibliotheekconcept kunt u dus ook buiten de provincie tegenkomen.
 
Bron: biblionetgroningen.nl

 

Jaarverslag Biblionet Groningen

Grafisch ontwerp en infographics Jaarverslag Biblionet Groningen, het netwerk van openbare bibliotheken en bibliobussen in stad en provincie Groningen. Het jaarverslag 2013 brengt goed in beeld hoe Biblionet Groningen er het afgelopen jaar voor stond. Aan de ene kant was het een jaar van afscheid en krimp, aan de andere kant waren er kansen om de blik op de toekomst te richten. 

Opdrachtgever: Biblionet